Sizlere daha hızlı hizmet verebilmemiz için teknolojik altyapımızı yeniliyoruz.
Teknolojik altyapımızın yenilenmesiyle birlikte çok yakında sizlere farklı
hizmetler ve uygulamalar da sunmaya başlayacağız.
Bu nedenle kısa bir süreliğine Online İşlemler üzerinden hizmet veremeyeceğiz.
0850 800 0 186 numaralı İletişim Merkezimizi arayarak, www.gediz.com/tr/Iletisim linkinde yer alan iletişim formunu doldurarak veya size en yakın
Müşteri İlişkileri Merkezimizi ziyaret ederek başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Anlayışınız için teşekkür eder, enerji dolu günler dileriz.
Saygılarımızla.
Enerji Kimlik Belgesi
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Nedir?
Beyaz eşyalardaki enerji performans sınıflandırması artık binalar için de geçerli. Enerji Kimlik Belgesi binalarda bu sınıflandırmayı gösterir. Enerji verimliliğini arttırmayı, israfı ve çevreye verilen zararı önlemeyi amaçlar.
Neden Gereklidir?
EKB almak 5627 sayılı Enerji Verimliliği kanunu ile zorunludur. 2011’den sonra yapılan binalara EKB olmadan yapı kullanım ruhsatı verilmez. 2011’den önce yapılan binalar 1 Ocak 2020’den itibaren EKB olmadan alım, satın, kiralama yapamaz.
EKB binanızın aydınlatma, ısıtma, soğutma, havalandırma için ne kadar enerji tükettiğini göstererek tasarruf alanlarınız konusunda sizi bilgilendirir.
EKB enerji tüketiminden doğan sera gazı salınımı A-G arası değişen bir referans aralığında ölçerek binanızın çevre dostu olduğunu onaylar, ya da gelişim alanlarını gösterir.
Nasıl Alabilirim?
Aydem Enerji güvencesi ile kolayca EKB alabilirsiniz.
Enerji Danışmanlığı hizmetlerimiz kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkilendirdiği uzmanlar yardımıyla EKB sürecinizi birlikte tamamlayalım.
Başvuru yapmak ve detaylı bilgi almak için bize aşağıdaki seçeneklerden kolayca ulaşabilirsiniz:
Binamın EKB’si olup olmadığını nasıl sorgulayabilirim?
1 Kasım 2017'den sonra düzenlenen Enerji Kimlik Belgeleri,
e-Devlet
ya da BEPtr
üzerinden sorgulanabilir.
Hangi bina türleri için EKB almak zorunludur ?
Sanayi alanlarında işletme ve üretim faaliyetleri yürütülen binalar, ibadethaneler, planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar, yılın dört ayından daha az kullanılan binalar, toplam kullanım alanı 50m2’nin altında olan binalar, seralar, tarımsal binalar, atölyeler, ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar, koruma altındaki bina veya anıtlar, Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşları binaları, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı binaları için EKB alma zorunluluğu yoktur. Bu binalar haricinde tüm binalar için EKB zorunludur.
Kaç yıl geçerlidir?
Düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl süre ile geçerlidir. EKB nin bir nüshası bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yere asılmalıdır.
Ne zaman yenilenmelidir?
Binaların proje değişikliği gerektiren mekanik ve elektrik tesisat değişikliklerinde, önemli tadilat projelerinde: Binada cephe, mekanik ve elektrik tesisatı gibi enerji tüketimini etkileyen konularla ilgili toplam tadilat maliyetinin, binanın emlak vergisine esas değerinin % 25’ini aştığı tadilatlarda EKB yenilenmelidir.
Binada eğer GES varsa imzalı ve onaylı GES projesi
Binada keşif yapılmasına gerek yoktur.
Eski Binalarda
Yapı ruhsatı
Mimari Proje
Elektrik projeleri(varsa)
Mekanik tesisat projeleri (varsa)
TS 825 raporu (varsa)
Statik Projesi(varsa)
GES Projesi (varsa)
Binada EKB uzmanlarınca keşif yapılması gerekir.
Belgenin sınıfı ne olmalıdır?
Yeni binalarda alınan EKB A, B veya C sınıfı olmalıdır. Eski binalarda EKB alınması yeterlidir, alınan EKB A-G aralığında herhangi bir sınıflandırmaya sahip olabilir.